organisatieIn het voorjaar van 2002 bleek de gemeente Haarlem enthousiast en bereid een afdeling van Gilde SamenSpraak in Haarlem financieel te ondersteunen. De eerste advertentie voor vrijwilligers “Sprik u goei Nederlands” werd geplaatst in juni en zo kon in september met 25 vrijwilligers gestart worden. Het project blijkt inHaarlem in een grote behoefte te voorzien, niet alleen de anderstaligen, maar met name ook de vrijwilligers zijn enorm enthousiast.

Inmiddels zijn meer dan tweehonderd vrijwillige taalcoaches bij het project betrokken. Een groot aantal van hen steunt een anderstalige bij de inburgeringscursus. Maar er zijn ook taalcoaches die anderstaligen helpen die al klaar zijn met de taalcursus en de taal willen blijven verbeteren. Sommige taalcoaches helpen zelfs anderstaligen met hun theorie-examen voor het rijbewijs. En sinds nieuwkomers zelf hun inburgeringscursus moeten betalen helpen we ook steeds vaker beginnende sprekers (met behulp van de methode Spreektaal).

De uitvoering is geheel in handen van vrijwilligers. Vijf vrijwillige coördinatoren verrichten de intakes met de vrijwilligers en anderstaligen, maken passende matches (koppels), geven voorlichting en informatie over SamenSpraak en ondersteunen de vrijwilligers bij eventuele problemen.

De coördinatoren zijn bereikbaar op: Maandag van 13.00-16.00 uur Dinsdag van 9.30-12.30 uur Donderdag van 9.30-12.30 uur

Contact?

Gilde SamenSpraak Haarlem p/a Vrijwilligerscentrum Haarlem e.o. Ged. Oude Gracht 2011 GR Haarlem telf. 023-5300500; email info@vwc-haarlem.nl; www.vwc-haarlem.nl