Haarlem Filmstad

 In Arrangementen
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 11/09/2019

13:30 - 16:00

Locatie
Museum Haarlem

Categorieën


Op 24 maart opende de expositie Haarlem Filmstad, die Museum Haarlem samen met de buren van ABC organiseren. Onderwerp is de bewogen Haarlemse filmgeschiedenis: de acteurs, de bioscopen, de filmmakers en de filmlocaties. Journalist en reportagemaker Harry Hosman heeft de filmindustrie in de stad onderzocht en op papier gezet. Zijn gelijknamige boek vormt de basis voor deze expositie. 

Een voor velen onbekende geschiedenis wordt in beeld gebracht. Want wie weet nog dat Haarlem honderd jaar geleden even het middelpunt was van de Nederlandse filmwereld? Cameralieden, acteurs en decorbouwers liepen af en aan in de Filmfabriek Hollandia bij het Spaarne en Haarlemse actrices als Annie Bos bereikten een sterrenstatus. Niet veel later werd de stad de standplaats van het roemruchte Polygoonjournaal en van experimentele filmers als J.C. Mol, Dick Laan, en later Gerrit van Dijk en Lennaert Nijgh. Ook is de stad nog steeds een geliefde locatie voor (internationale) films en tv-series, en kende Haarlem veel bijzondere bioscopen, die inmiddels tot ons verdwenen culturele erfgoed behoren.

De kosten bedragen € 10,50 p.p. (met Museumkaart 4,00). Aanmelden kan via onderstaand formulier of door het sturen van een mail naar gildewandelingen@gmail.com of te bellen op werkdagen tussen 9.00 – 10.00 of 18.00 – 19.30 uur naar tel. 06-16410803.

 

Reserveren

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.